Home » Announcements » Δελτίο Τύπου - Earth Server 2

Δελτίο Τύπου - Earth Server 2

6 έτη 2 μήνες ago
EarthServer

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φεβρουάριος 2018

Εξερευνώντας τα "κανάλια" του Άρη και την "σκοτεινή" πλευρά της Σελήνης από το σαλόνι σας.

Αν και η πραγματικότητα είναι ότι η Σελήνη δεν διαθέτει σκοτεινή πλευρά, είναι γεγονός ότι μόνο η μισή σχεδόν από αυτή είναι ορατή από τη Γη, δημιουργώντας κατά καιρούς το υπόβαθρο για μυθοπλασία και θεωρίες συνομωσίας. Η σύγχρονη τεχνολογία τραβά σιγά σιγά το πέπλο του μυστηρίου από τα ουράνια σώματα τα οποία στο παρελθόν αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης. Σήμερα η δυνατότητα εξερεύνησης της "σκοτεινής" πλευράς της Σελήνης, αλλά και των "καναλιών" του Άρη, είναι διαθέσιμη σε όλους όσοι έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο περιηγητή διαδικτύου (web browser).

Η διαδικτυακή υπηρεσία PlanetServer (access.planetserver.eu) επιτρέπει τη προβολή της επιφάνειας ουράνιων σωμάτων τα οποία έχουν αποτυπωθεί από διαστημικές αποστολές του παρελθόντος. Στο διαδικτυακό περιβάλλον της υπηρεσίας - το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή εξέλιξη - μπορεί κανείς να περιστρέψει το ουράνιο σώμα και να εστιάσει πάνω σε λεπτομέρειες του ανάγλυφού του, όπως ακριβώς έχει να εξετάζει τον πλανήτη μας μέσα από δημοφιλή συστήματα διαδικτυακών χάρτων. Στο παρασκήνιο βρίσκεται ένα ισχυρό πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης δεδομένων (rasdaman) το οποίο αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες επεξεργασίας και χειρισμού του τεράστιου όγκου δεδομένων που απαιτούνται για την λειτουργία της υπηρεσίας. Στο προσκήνιο της διαδικτυακής υπηρεσίας οι επισκέπτες γνωρίζονται με το (Web World Wind) ένα προηγμένο σύστημα προβολής γεωχωρικών δεδομένων του οποίου την ανάπτυξη συντονίζει η NASA.

Η υπηρεσία PlanetServer είναι από τα αποτελέσματα μιας διεθνούς συνεργασίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου EarthServer 2. Το έργο έχει σαν στόχο να υλοποιήσει ένα σύστημα διαχείρισης, επεξεργασίας και απεικόνισης μεγάλων χωροχρονικών δεδομένων (spatiotemporal big data). Άλλες, πολύ σημαντικές επιστημονικά, υπηρεσίες του αναφέρονται σε ωκεανογραφικά δεδομένα, κλιματικά δεδομένα, μετεωρολογικά δεδομένα, προβλέψεις καιρού κ.ο.κ. Φιλοδοξία του έργου, είναι να ενσωματώνει petabytes δεδομένων σε μια διηπειρωτικά κατανεμημένη υποδομή. Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως το έργο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του (Απρίλιος 2018). Η υποδομή αυτή προσφέρει υπηρεσίες που επιτρέπουν στους επιστήμονες τον εύκολο και γρήγορο εντοπισμό και επεξεργασία των δεδομένων που τους ενδιαφέρουν μέσα από σύγχρονα ευέλικτα εργαλεία ανάλυσης (agile analytics).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύμπραξη πίσω από το έργο, καθώς, η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής (τη γνωστή NASA) και σημαντικοί φορείς όπως η Αυστραλιανή Εθνική Υπολογιστική Υποδομή (NCI), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) και το Εργαστήριο Θαλάσσιων Μελετών του Πλύμουθ (PML) είναι μόνο κάποιοι από τους συμμετέχοντε στο έργο. Πέραν της CITE, δύο ακόμα Ευρωπαϊκές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι οι πάροχοι τεχνολογίας του έργου, η Γερμανική rasdaman Gmbh και η Ιταλική MEEO s.r.l. Τέλος, το Πανεπιστήμιο Jacobs (Germany) είναι ο συντονιστής του έργου και επικεφαλής της υπηρεσίας PlanetServer.

Το έργο "Agile Analytics on Big Data Cubes (Earthserver 2)" χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από το πλαίσιο Horizon 2020 με κωδικό έρευνας #654367. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στον διαδικτυακό τόπο του έργου (www.earthserver.eu).